EN BERETNING OM TO GUDS MENN

EN BERETNING OM TO GUDS MENN (av Hans Tomter august 2014)

EN BERETNING OM TO GUDS MENN

Lagt inn 23 August 2014

I Første Kongebok kapittel 13 står det en interessant beretning om to Guds menn. La oss først se litt på den første av dem. I vers 1 står det at han kom fra Juda til Betel, men en ting som vi legger merke til, er at han kalles ikke profet men bare en Guds mann. Han kom på Herrens bud og befaling, står det i vers 1. Men han hadde også fått et annet bud av Herren som vi leser

i vers 9: For dette bud fikk jeg av Herren: Du skal verken ete brød eller drikke vann, og du skal ikke vende tilbake den vei du gikk.

I følgende vers står det at han tok avsted en annen vei, akkurat som Herren hadde sagt til ham og så langt hadde han vært lydig mot Guds befaling. I vers 11 så møter vi den andre av de to Guds menn i denne beretningen, han var en eldre mann og profet, legg merke til at han kalles det. I Betel bodde det en gammel profet, står det.

Han hadde også flere sønner, det var de som fortalte han om den første Guds mann i dette kapitlet og denne beretningen. Det står at han red efter ham og fant ham sittende under en terebinte. Han spurte han da om det var han som var det Guds mann som var kommet fra Juda. Han fortalte at han var det og samtidig fortalte han også om befalingen fra Gud om ikke å ete brød eller drikke vann og at han ikke måtte vende tilbake samme vei som han kom. Da sier den gamle profeten noe forunderlig

 

i vers 18: Da sa han til ham: Jeg er også en profet likesom du, og en engel har talt et ord til mig fra Herren og sagt: Få ham med dig tilbake til ditt hus, så han kan få sig mat og drikke! Men da han sa det, løi han for ham.

Og det skjedde da at den første Guds mann lot seg lure og ble med det gamle profeten til hans hus og åt og drakk. Så skjer følgende som vi leser

i vers 20-22: Men mens de satt til bords, kom Herrens ord til den profet som hadde fått ham med sig tilbake, og han ropte til den Gud mann som var kommet fra Juda: Så sier Herren: Fordi du var gjenstridig mot Herrens ord og ikke holdt det bud Herren din Gud gav dig, men vendte tilbake og åt og drakk på det sted hvorom Han hadde sagt til dig: Du skal verken ete brød eller drikke vann der, så skal ditt lik ikke komme i dine fedres grav.

Et meget alvorlig budskap fikk den første Guds mann her altså, og attpåtil mens de satt til bords. Etter at de hadde spist ferdig, salte den gamle profeten asenet for Gudsmannen fra Juda og han tok avsted. Men så gikk det som det måtte gå, på veien kom det en løve mot ham og drepte ham og liket hans lå slengt bortefter veien, både løven og asenet stod ved siden av det leser vi i vers 24.

Vi skal her forlate denne beretningen, men se litt nærmere på noen momenter. Som sagt så står det ikke at den første mannen vi møter var en profet, men bare en Guds mann. Den andre mannen var en gammel profet. Det kan tenkes at den første Gudsmannen var ung og kanskje litt uerfaren, men tilsynelatende fast i sitt forsett, helt til han møtte den gamle profeten. Da lot han seg dåre av hans ord, og det ble til undergang for ham. Det er flere ting som vi kan lære av i den sammenhengen, å være ulydig og gjenstridig mot Guds ord har sin pris og sin konsekvens, noe denne beretningen var et klart bevis på. Slik er det alltid, og det er en viktig og alvorlig lærdom. Når Herren gir oss befalinger, så må vi holde oss til dem. Uansett! Selv om det skulle komme en engel fra Himmelen og forkynne oss noe andet så kan vi ikke vike fra Hans befalinger, uansett hvor fint det måtte lyde i våre ører.

En annen ting som er merkverdig med denne beretningen, og som jeg har tenkt mye på, er at Gud brukte en profet til å forføre Gudsmannen, tenk det - en profet! De levde under Moseloven på denne tiden og der står det klart og tydelig at man ikke skal lyve, likevel så tillot Gud at det skjedde forførelse ved at en sann profet løy! Det er til eftertanke og virkelig noe å tenke over.

Lærdommen må bli at uansett hva mennesker måtte si, så må vi holde oss til Guds ord og befalinger og ikke vike fra dem, selv om en sann Herrens profet skulle komme til oss å si noget andet. La meg til slutt nevne et vers fra

Salmene, 119 og vers 4: Du har gitt Dine befalinger forat en skal holde dem nøie.

En Guddommelig befaling skal vi holde nøie, ikke bryte eller unnskylde/bortforklare, men nøyaktig og akkurat som det står! Det er veien til et rikt og lykkelig liv, og Kongeveien vi må gå på for å nå målet for vår tro, sjelens frelse. I Jesu Navn, amen!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.07 | 09:36

Jeg er så enig i det du skriver her. Jeg savner en ren og ekte forkynnelse der Jesu' navn blir opphøyd. Samt en forkynnelse som knytter GT og NT sammen.

...
18.06 | 06:41

Amen! Vi må regne med trengsel i tiden før Jesus kommer. Om det betyr at vi er i kun trengsels delen eller også Guds vredes delen får tiden vise.

...
17.06 | 18:58

Mat 24:29  Men straks efter de dagers trengsel skal solen bli formørket, og månen ikke gi sitt skinn, og stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelens krefter skal rokkes. 
Mat 24:30  Og da skal Menneskesønnens tegn vise sig på himmelen, og da skal

...
07.03 | 17:26

Hei Gjermund Kvamme Denne siden så jeg akkurat nå. Vil gjerne følge dette, for det virker som god og sunn forkynnelse.
Mvh Johnny Fredheim

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE