Kristne veiledere

Kristne veiledere

Hebr 13:7-8: Kom i hu eders veiledere, som har talt Guds ord til eder! gi akt på utgangen av deres ferd, og efterfølg så deres tro!  Jesus Kristus er igår og idag den samme, ja til evig tid

Her kommer små presentasjoner av kristne veiledere i etter Bibelsk tid. Veiledere som i Norsk og/eller internasjonal sammenheng står som fyrtårn i den Kristnes seilas på livets hav. Deres tyngde og verdi, som veiledere ligger i at de selv etterfulgte Kristus og hadde en forkynnelse i sterk troskap til Guds ord! 

Quintus Septimius Florens Tertullianus, (160-230 e.Kr.) Lagt ut 16 September 2011

Quintus Septimius Florens Tertullianus, født ca (160-230 e.Kr.)

Tertullian en veileder i den urkristne menighet

Tertullian en veileder i den urkristne menighet

Tertullian(Quintus Septimius Florens Tertullianus), er regnet som den mest fremstående kristne veiledere, lærer og apologet, i den urkristne menighet, etter apostlenes bortgang. Han utgav en rekke skrifter til Bibelundervisning og kamp for troen. I tillegg en del berettelser fra martyr tiden. Tertullian ble født ca 160 e.kr. Han var sønn av en romersk centurion og ble godt oppdradd og var høyt ansett i sin samtid. På skolen leste han verkene til både greske og latinske forfattere. I voksen alder hadde han disse to språkene slik i sin makt at han gav ut flere skrifter i både ett gresk og ett latinsk opplag.

Tertullian sto på høyden av sin tids viten i filosofi, rettsvitenskap og historie. Noe som ofte skinner igjennom også i hans mange kraftfulle og skarpe kristne skrifter etter hans omvendelse. Før han vendte om å ble en kristen virket han som jurist og omvandrende filosof. Han var viden kjent for sin veltalenhet som han hadde skarene i sin hånd med. Lenge var hans eneste mål og seire over alle han diskuterte med å vinne alle rettsaker han var med om som advokat. I denne tiden var han også ivrig engasjert i samtidens fornøyelses og kulturliv.

Da Tertullian var rundt 30 år brøt det ut en voldsom forfølgelse mot de kristne i Kartago. Der fikk han se hvordan de kristne gikk i døden med mot og seiersglede. Dette virket sterkt på han og han merket en Gudommelig makt bak deres holdning. Etter en voldsom indre kamp overgav han seg selv i Herrens hender å ble frelst. Da var han rundt 35 år gammel.

Nå kastet han seg med iver og glød inn i kampen for evangeliet, kristendommen og Guds ordets utbredelse! Han ble en av de mest fremgangsrike og fremstående kristne apologeter og veileder i de første århundre. Han ble viden kjent for sin sterke troskap mot Guds ord, blendende stil, fanatiske logikk og åndelige glød og kraft. Alle skriftene til Tertullian er stridsskrifter til kamp for troen.  I første rekke kjempet han mot dem som forfulgte de kristne og mot det hedenske samfunnet og verdslige fornøyelsesliv. I denne kamp var han tindrende klar på at de kristnes ikke skulle skikke seg lik denne verden men være ett adskilt og hellig folk.

Ved århundreskiftet (ca. år 200) sluttet Tertullian seg til montanistene. Tertullian hadde vokst opp i et hedensk miljø. Da han ble en kristen, opplevde han Guds kraft på en sterk måte. Det var helt naturlig for ham å finne tilhørighet blant montanistene. Tertullian var en av Oldkirkens fremste teologer og forfattere. Han forsvarte ivrig Åndens dåp og nådegavenes betydning i Guds menighet og nødvendigheten av ett hellig liv. Dette var noe han selv hadde opplevd og levde i.

En åndelig standard

Tertullian som selv var bundet av fornøyelseslivets snarer før han ble en Kristne skrev hva virkelig fornøyelse og sann glede innebar for ham:

“sann frihet, en god samvittighet, et takknemlig liv, seier over all dødsfrykt (husk at disse levde under en konstant trussel om martyrdød), tråkke avgudene under føttene, drive ut djevler, helbrede sykdommer, be Gud om åpenbaringer og leve helt for ham.”

I sin tale om ytre ferd i Gudsfrykt holder Tertullian frem klart at den kristnes Åndelig liv også skal vise seg ut i kledningen og den ytre ferd både for mann og kvinne. Her refser han den utglidning som allerede da hadde funnet sted bland enkelte kristne.

I sin bok Til Scapula, kapittel 5, gir Tertullian oss en beskrivelse av åndsutdrivelse og helbredelse:

”... Alt dette kan offisielt bekreftes, og det av de advokater som selv er forpliktet overfor oss, selv om de i retten ytrer seg slik de finner det rett. Skriveren til en av disse ble ofte kastet til marken av en ond ånd, men ble satt fri fra denne plage. Det ble også en slektning av en annen, og den lille sønnen til en tredje. Hvor mange av borgerstanden (for ikke å snakke om vanlige folk) er det ikke som er blitt befridd fra onde ånder og helbredet fra sykdommer! Ogsa Severus selv, far til Antonine, var vennlig og omsorgsfull mot de kristne, for han oppsøkte den kristne Proculus med etternavnet Torpacion, husholder hos Euhodias. I takknemlighet for at han en gang hadde helbredet ham ved å salve ham, lot han ham bo i palasset sitt, helt til sin død. (Coxe 3,107)”

Tertullian gir oss et innblikk i hva de kristne sto for på 200-tallet. I Apologien (= ”Forsvars-skrift for de kristne”) kapittel 9 skrev han at de kristne ikke kan utføre abort.

”For oss er drap og mord forbudt en gang for alle. Det er ikke tillatt å ødelegge det som er befruktet i mors liv. Det å forhindre et barn fra å bli født, er en raskere måte å drepe på. Det er liten forskjell på å ødelegge et liv som allerede er født og å forhindre det fra å bli født. Det er fullt ut et menneske, for i frøet er frukten allerede tilstede.”

Videre skrev han at en kristen ikke kunne praktisere homofili, men skulle holde seg trofast til sin egen kone. (Apologien, kapittel 46)

En åndelig styrke

Omkring år 200 skrev Tertullian følgende om menighetens utbredelse:

“Vi er bare fra i går, og allikevel har vi fylt alt som dere (hedninger) har: byer, øyer, kommunestyrer, råd, ja endog krigsleirene, håndverkene, keiserslottet, senatet og torget, bare templene har dere fått beholde for dere selv.” (Fra Apologien)

Vekkelsens ild og kraft var så langt fra utslukket. De som nå var bærere av denne ilden ble presset fra to kanter: Den frafalne kirken og de verdslige myndighetene. Men gjennom forfølgelse ble de kristne renset og Guds rike utbredte seg. Tertullian skrev:

”Martyrenes blod er kirkens sæd. Døende seirer vi. I den stund vi blir korsfestet, går vi bort som seiersherrer.” (Apologien, kapittel 50)

En annen årsak til framgangen for de kristne var deres innbyrdes kjærlighet. Hedningene sa om de kristne: ”Se hvor de elsker hverandre!” (Apologien, kapittel 39)

Tertullian talte om bønnens betydning. Han skrev at ”bønn er det eneste som kan overvinne Gud!” Videre sa han at bønnens hensikt er å ”rope tilbake de døde sjelene fra deres reise mot den endelige død, å gi styrke til de svake, å utfri de besatte (…) gir mat til de fattige, overvinne de rike, løfte opp de som har falt, støtte de snublende, styrke de som står fast.” (”Om bønn”)

La oss gi akt på forkynnelsen til denne troen og sannhetens kjempe fra de første århundre! Selv om hans forkynnelse var tidsaktuelle formaninger og sannheter i sin samtid, og må ses i sammenheng med sin samtid, så merker vi dens ekthet og gyldighet også for vår tid. Hvorfor? Fordi forkynnelsen var preget av Åndens åpenbaring, Bibeltroskap og nød for Guds folks ve og vel.Tertullian var en av høvdingene i sin tid og er en av våre veiledere som har gått foran oss. La oss gi akt på også hans utgang og etterfølge hans tro .


Under fra Våre veiledere kan du lese Tertullian om vår ytre ferd i Gudsfrykt: 

http://www.vekterropet.com/47443356


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Ronny Johansen | Svar 16.09.2011 09.57

Tusen takk for opplysningen. Det var intressant. Jeg visste ikke at han levde så tidlig. Har lest litt av han. Kraftig og oppyggelige artikler.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.07 | 09:36

Jeg er så enig i det du skriver her. Jeg savner en ren og ekte forkynnelse der Jesu' navn blir opphøyd. Samt en forkynnelse som knytter GT og NT sammen.

...
18.06 | 06:41

Amen! Vi må regne med trengsel i tiden før Jesus kommer. Om det betyr at vi er i kun trengsels delen eller også Guds vredes delen får tiden vise.

...
17.06 | 18:58

Mat 24:29  Men straks efter de dagers trengsel skal solen bli formørket, og månen ikke gi sitt skinn, og stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelens krefter skal rokkes. 
Mat 24:30  Og da skal Menneskesønnens tegn vise sig på himmelen, og da skal

...
07.03 | 17:26

Hei Gjermund Kvamme Denne siden så jeg akkurat nå. Vil gjerne følge dette, for det virker som god og sunn forkynnelse.
Mvh Johnny Fredheim

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE