Tertullian om vår ytre ferd i Gudsfrykt

Tertullian om vår ytre ferd i Gudsfrykt. Lagt ut 16 September 2011

Tertullian født 160 e.kr

Tertullian om vår ytre ferd i Gudsfrykt

Tertullian om vår ytre ferd i Gudsfrykt

Litt ut på 200 tallet  holdt den Kristne høvding og veileder Tertullian en tale som er meget godt referert. Han taler om at Gudsfrykten skal vises også ut til det ytre i vår vandring. Han taler om våre klær, hår, verdslige motebølger og jålethet og sier bl.a:

“Hvem av dere kan gjøre hvitt hår svart eller svart hår hvitt? Men så viser kvinner at Gud tok feil i dette. Se hva de sier, “Istedet for hvitt eller svart, gjør vi det gult, en kledeligere og mer ærefull farge.” Også omvendte som har levd til de blir gamle søker å endre sitt hvite hår til å bli sort. Slik dårskap er langt fra visdommens døtre. Dess mer alderdommen prøver å skjule seg, dess mer vil den bli oppdaget. Er dette så din tanke om en sann evighet; hår som alltid er ungt? Er dette uforgjengeligheten som vi må ikle oss for Herrens nye hus, en som er fremkommet ved kosmetikk?”

 “Å, hva tjener det din frelse, med all den omhyggelige omsorg dere legger i å stelle til håret? Dere lar det ikke ha hvile et øyeblikk. En dag er det bundet opp bak, en annen dag henger det løst. Nu er det løftet i høyden, nu er det presset flatt. Noen kvinner setter hjertet sitt i å presse frem krøller, andre lar det flagre i lufta på en måte som ikke har ærbarhet i seg. I tillegg har dere festet store bunter falske fletter på hodet, og laget en hatt av dem som rammer inn tildekningen på toppen. Nu stikker det hele ut som en plattform bak nakken!”

“Du vil nok si, antar jeg, at jeg er mann og at jeg på grunn av kjønnsstolthet driver kvinnene fra sin egen råderett. Er der så noen ting som ikke er tillatelig for menn? Visselig er der det. Mannen har også sine små sjønnhetstriks som er spesielle for oss. F.eks. å trimme sjegget altfor markert. Kjemme og legge håret og skjule gråfargen med toning. Å sette opp håret med kvinnelig pigment, å smøre huden ved hjelp av sminkepudder; å se seg selv i speilet ved hver anledning og se riktig grundig. Men alle disse triks er forkastelige og verdiløse, fiender av kyskhet.” Han taler videre om hvordan menn skal vise seg nøyeregnende i utseende, klær og hele sin fremtreden.

Den kristne prydelsen

Mot slutten av sin tale sier han: “Vi venter på at engler skal bære oss til himmelen. Gå fremad og møt dem kledd, sminket, og pyntet som profetene og apostlene. La din enkelhet gi deg ditt vitnesbyrd. La din røde farge komme av din kjærlighet. MaI dine øyne med tekkelighet og dine lepper med stillhet. Heng Guds Ord i dine ører og fest Kristi åk rundt din hals. La din hånd være opptatt med ullen, la dine føtter være i ro hjemme; da vil du vinne mer yndest enn om du var prydet i gull. Kle deg selv i ærlighetens slike, rettferdighetens fine lin og godhetens purpur. Pyntet på denne måten vil Herren være din kjæreste. Så stor skulle den kristnes overflod av kjærlighet være at den fløt frem fra deres klær og strømmet ut fra samvittigheten til deres ytre fremtreden. Sett fra utsiden, måpende på den som det skulle være et fint møbel konstruert og laget for å bevare evig trygghet i troen.”


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Hans Tomter | Svar 26.08.2012 12.36

Amen! Gode ord om viktige Bibelske sannheter. Det ytre er faktisk veldig viktig, det viser hva som bor i det indre. Er man frafallen i sitt indre, så vises det!

André Vespestad Jacobsen | Svar 02.07.2012 18.20

Paulus sine brever komprimert ned i vakker poesi. Sannheten kløver det menneskelige og det Åndelige med stor presisjon. Skapt i Guds billede og man forstår det.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.07 | 09:36

Jeg er så enig i det du skriver her. Jeg savner en ren og ekte forkynnelse der Jesu' navn blir opphøyd. Samt en forkynnelse som knytter GT og NT sammen.

...
18.06 | 06:41

Amen! Vi må regne med trengsel i tiden før Jesus kommer. Om det betyr at vi er i kun trengsels delen eller også Guds vredes delen får tiden vise.

...
17.06 | 18:58

Mat 24:29  Men straks efter de dagers trengsel skal solen bli formørket, og månen ikke gi sitt skinn, og stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelens krefter skal rokkes. 
Mat 24:30  Og da skal Menneskesønnens tegn vise sig på himmelen, og da skal

...
07.03 | 17:26

Hei Gjermund Kvamme Denne siden så jeg akkurat nå. Vil gjerne følge dette, for det virker som god og sunn forkynnelse.
Mvh Johnny Fredheim

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE