Guds ord og Drama

Guds ord og Drama. Av Jørgen Høgtveit Akadami for Kristen folkeopplysning

Guds Ord og drama m.m.

Av Jørgen Høgetveit

Hvorfor kan vi ikke bruke andre virkemidler til å formidle Bibelens budskap enn Bibelens egne virkemidler? Svaret er enkelt: Ordet er Gud selv. Gud har valgt å presentere seg i Ordets form. "I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud- - - Alt er blitt til ved ham, og uten ham er ikke noget blitt til av alt som er blitt til."    Joh. evag. 1, 1-3.Guds Ord er det første og grunnleggende som skaper alt annet. Gud, Kongenes Konge fremstiller du slik han vil. Han bestemmer - ikke slik våre kreative hjerter og hjerner måtte finne på. Han vil møte oss personlig til frelse eller fortapelse.

Alt annet er og blir menneskeverk og besmittet av verden, vår gamle natur, kanskje endatil den onde -    om vi er aldri så godt utrustet med kunstneriske naturgaver.    Vi skal møte og tro Ordet - Han selv. Tro, sier Ø.Andersen, er ikke et intellektuelt ord, men et personlig ord som har medpersonlig tillit og tilflukt å gjøre. Det dreier seg om tilflukt til Gud og ikke en som spiller Gud, hans profeter (Guds munn) eller apostler -    i et drama. Det kan gjøres med andre menneskeskapte fortellinger, men ikke Guds Ord.

Mon tro om vi    ikke her finner årsaken til at Gud nektet oss å fremstille bl.a. det åndelige i bilder som Han gjorde i sitt andre bud: "Du skal ikke gjøre deg noget utskåret billede eller nogen avbildning av det som er oppe i himmelen, av det som er nede på jorden, eller av    det som er i vannet nedenfor jorden. Du skal ikke tilbede dem og ikke tjene dem; for jeg, Herren din Gud, er en nidkjær Gud,- " Vi har meget lett for å tilbe og tjene skaperverket fremfor Skaperen.    Jødene var og er Ordets folk. Ordet ble jødene betrodd. 

Det var grekerne som dyrket utvendigheten og mennesket, Olympiaden og menneskeprestasjonene.   Herren verner seg selv, Ordet , for oss i de første budene, lovens første tavle. Men det endret vi på for det passet oss ikke. Så ser vi at vår moderne verden til slutt oversvømmes av visualisering i alle former i trykksaker, video, filmer, drama, dans og ikke minst TV som raner og maltrakterer virkeligheten på det groveste og mest groteske. 

Guds Ord får ikke komme til og rive ned og ta til fange (2. Kor. 10,5), men virkemidlene    tar ordets skildringer    til fange og tvinger ordet inn i sin tjeneste i et forgjeves forsøk på å gi Ordet aktualitet. Legg bare merke til at den som tar Ordet på alvor og lar seg bruke av det - han blir ikke verdens venn, men skaper kraftige reaksjoner inntil forfølgelse, og Bibelen sier det. Slik er det også i dag: "Vennskap med verden er fiendskap mot Gud".   

Det vi oppnår, mange ganger uten å forstå det - er at Ordet og Ånden forlater oss - og vi sitter igjen med en del større eller mindre følelser, men ingen dyp åndelig gave av å være en fordømt synder - som alene for Jesu soningsdøds skyld likevel frelses av ren nåde. Vi oppdager ikke at Ordet forsøkt fremmet ved skuespill som drama, dans o.a. - er et hykleri som betyr skuespill. En skuespiller - er en som spiller noe han ikke er. Han lever ikke i Ord og Ånd - er ikke en som rammes av Ordet    selv og sender Ordet    (Gud)   - videre    til tilhørerne.

Og så hører selvsagt applausen med    når de menneskelige prestasjoner er vel unnagjort. "Ingen applaus i Guds hus" sa Skrefsrud.  Det er med ydmyk sorg i sinnet vi møter Gud og med glede mottar Hans nåde for Jesu skyld. Det er slik der skapningen sukker i smerte - men samtidig får oppleve Guds usigelige nåde i gledens tårer over den uforskylte nåde. I en slik salig stund er det ingen plass til bråkete applaus. Larmen hører hedningene til    sier Skriften. Troens barn derimot bøyer seg i takknemlig stillhet og lar den uforståelige og ufattelige nåde senke seg ned i hjerte og sinn i Åndens stille susen over påskens umenneskelige kors- og oppstandelsesunder. Det skjedde i "den stille uke".*

Langfredag, Koklebygda 13.4.-01.

Av Jørgen Høgetveit

Hentet fra Akademi for Kristen Folkeopplysning

http://www.afkf.net/hvsd/s3.htm#4

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

13.12 | 00:41

Dere er heldige som har fått Ruths bok åpenbart. Jeg har lenge undret meg over at så mange blir så velsignet av fortellingen der. Venter på åpenbaringen!

...
05.11 | 08:46

Supert Gjermund.. Norges svar på Paul Washer Det er dette vi trenger mer av..

...
19.10 | 18:12

Dette er sant slik skulle det bli i di siste tider. Nå må folk våkne opp og se hva er rett og hva er vranglære. Jesus kommer snart Amem

...
17.08 | 12:54

Amen! Klart og forståelig! Likevell er det slik Peter sa at de ubefestede tolker noen av Paulus skrifter til sin egen undergang. Summen av Guds ord er sannhet!

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE