MENNESKELIG VREDE OG HARME

MENNESKELIG VREDE OG HARME. av Hans Tomter

Lagt inn 25 September 2015

MENNESKELIG VREDE OG HARME

 

I denne artikkelen skal vi se litt på Bibelen forteller oss om vrede og harme. Det finnes også andre beslektede ord: sinne, irritasjon, aggresjon osv. Skal til å begynne med nevne at det her er snakk om den menneskelige vrede/harme, eller manns vrede, som Jakob nevner i sitt brev. Guds vrede/harm og hellig vrede/harme skal vi ta for oss i en annen artikkel, det tilhører en helt annen kategori. Vi skal her se på nogen Skiftsteder som omhandler dette med vrede, harme og beslektede ord. Tilslutt skal vi ta en liten oppsummering av disse. La oss nu gå til Skriftens ord:

 

Job 5,2: For harme slår dåren ihjel, og vrede dreper den tåpelige.

 

Job 19,29: Så frykt for sverdet! For vrede er en synd som er hjemfalt til sverd. Dette sier jeg forat I skal tenke på at det kommer en dom.

 

Job 36,13: Men mennesker med Gudløst sinn huser vrede; de roper ikke til Gud når Han legger dem i bånd.

 

Job 36,18: La bare ikke vrede lokke dig til pott og la ikke den stor bot lokke dig på avvei!

 

Salme 4,5: Vredes, men synd ikke! Tenk efter i eders hjerte på eders leie og vær stille! Sela.

 

Salme 37,1: La ikke din vrede optendes over de onde, bli ikke harm over dem som gjør urett! (se også Ordspråkene 19,24-25).

 

Salme 37, 7-9: Vær stille for Herren og vent på Ham! La ikke din vrede optendes over den som har lykke på sin vei, over den mann som uttenker onde råd. Lat av fra vrede og la harme fare, la ikke din vrede optendes! Det fører bare til det som ondt er. For de onde skal utryddes, men de som bier efter Herren, skal arve landet.

 

Ordspråkene 6,34: For nidkjær er mannens vrede, og han sparer ikke på hevnens dag.

Ordspråkene 12.16: Dårens vrede blir kjent samme dag, men den som skjuler krenkelser, er klok.

 

Ordspråkene 14,30: Et saktmodig hjerte er legemets liv, men hissighet er råttenhet i benene.

 

 

Ordspråkene 15,1/18: Mildt svar stiller harme, men et sårende ord vekker vrede... En hissig mann vekker trette, men den langmodige stiller kiv.

 

Ordspråkene 16,14: En konges vrede er dødens bud, men en vis mann stiller vreden.

 

Ordspråkene 19,3: Menneskets egen dårskap ødelegger hans vei, men i sitt hjerte vredes han på Herren.

 

Ordspråkene 19,19: Den hvis vrede er stor, bør bøte; for dersom du hjelper ham, får du gjøre det atter og atter (King James 1611 oversettelsen: En mann med stor vrede skal lide straff, for hvis du hjelper ham, må du gjøre det igjen og igjen).

 

Ordspråkene 21,14: En gave i lønndom stiller vrede, og en hemmelig foræring stiller stor harme.

 

Ordspråkene 22,24-25: Hold dig ikke til venns med en som er snar til vrede, og gi dig ikke i lag med en hastig mann, forat du ikke skal lære dig til å gå på hans veier og få satt en snare for ditt liv!

 

Ordspråkene 26,17: Lik den som tar fatt i øret på en hund som løper forbi, er den som lar sig egge til vrede over en trette som ikke kommer han ved.

Ordspråkene 27,3-4: Stenen er tung, og sanden veier meget, men dårens harme er tyngre enn begge. Vrede er fryktelig og harme er som en flom; men hvem kan stå sig mot avind?

 

Ordspråkene 29, 8-9: Spottere egger op byen, men vismenn stiller vreden. Når en vismann går i rette med en dåre, så blir dåren vred og ler, og der blir ingen ro.

 

Ordspråkene 29,11: All sin vrede lar dåren strømme ut, men den vise holder vreden tilbake og stiller den.

 

Ordspråkene 29,22: Den som er snar til vrede, vekker trette, og en hastig mann gjør ofte det som er ondt.

 

Ordspråkene 30,33: For trykk på melk gir smør, og trykk på nese gir blod, og trykk på vrede gir trette.

 

Predikeren 7,9: Vær ikke for hastig i din ånd til å vredes; for vreden bor i dårers barm.

 

Esaias 41,11: Se, de skal bli til spott og skam alle de som harmes på dig; de skal bli til intet og til ingenting de menn som fører krig mot dig.

 

Matteus 5,22: Men Jeg sier eder at hver den som blir vred på sin bror, skal være skyldig for dommen; men den som sier til sin bror: Raka! skal være skyldig for rådet; men den som sier: du dåre! skal være skyldig til helvedes ild.

 

Galaterbrevet 5,19-20: Men kjødets gjerninger er åpenbare, såsom: ..... vrede..

Efeserbrevet 4,26: Om I vredes, da synd ikke; la ikke solen gå ned over eders vrede.

 

Efeserbrevet 4,31: Allslags bitterhet og hissighet og vrede og skrik og spott være langt borte fra eder, likesom all ondskap.

 

Kolossenserbrevet 3,8: men nu skal I også avlegge dem alle: vrede, hissighet, ondskap, spott, skammelig snakk av eders munn.

 

1.Timoteusbrev 2,8: Jeg vil altså at mennene på hvert sted skal bede så at de opløfter hellige hender, uten vrede og trette.

 

Jakobs brev 1,19-20: I vet det jo, mine elskede brødre! Men hvert menneske være snar til å høre, sen til å tale, sen til vrede; for manns vrede virker ikke det som er rett for Gud.

 

Som en ser så er det masse klare og tydelige Skriftsteder om dette emnet. Og de er fulle av advarsler mot å være eller bli harm/vred osv. Men skulle man bli vred så må man for all del ikke synde/gjøre eller si noe galt, men stille vreden og harmen hurtigst mulig. Det sier Skriften klart og tydelig at vi skal gjøre, derfor er det fullt mulig. Og det er også mulig å be Gud om hjelp til å avlegge seg vrede og harme, det står klart og tydelig at det er vi som skal gjøre det, men Gud vil gi oss kraft og nåde til å gjøre det, om nødvendig.

 

Guds vilje er at vi skal være fri for harme og vrede, derfor må det jo nødvendigvis være slik at Han vil hjelpe oss med det også, hvis vi skulle slite med det. Det skal også nevnes at Gud ser i nåde til og har medynk med våre skrøpeligheter, og vil hjelpe oss med dem. Jeg vil anbefale å lese alle disse Skriftstedene nøie og langsomt, og grunde på dem. La dem få synke inn i hjertet og gjøre sin virkning slik at de blir en del av din natur og at det blir nøyaktig slik som det står skrevet!

 

Med ønske om Guds rike velsignelse og et rikt liv kjemisk renset for vrede/harme og alt sådant. Amen!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.07 | 09:36

Jeg er så enig i det du skriver her. Jeg savner en ren og ekte forkynnelse der Jesu' navn blir opphøyd. Samt en forkynnelse som knytter GT og NT sammen.

...
18.06 | 06:41

Amen! Vi må regne med trengsel i tiden før Jesus kommer. Om det betyr at vi er i kun trengsels delen eller også Guds vredes delen får tiden vise.

...
17.06 | 18:58

Mat 24:29  Men straks efter de dagers trengsel skal solen bli formørket, og månen ikke gi sitt skinn, og stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelens krefter skal rokkes. 
Mat 24:30  Og da skal Menneskesønnens tegn vise sig på himmelen, og da skal

...
07.03 | 17:26

Hei Gjermund Kvamme Denne siden så jeg akkurat nå. Vil gjerne følge dette, for det virker som god og sunn forkynnelse.
Mvh Johnny Fredheim

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE