Litt fra Ruts bok

RUTS BOK

RUTS BOK (av Hans Tomter 9/7-2012)

Lagt ut 12 Juli 2012

I denne artikkelen skal vi se på noen interessante ting fra Ruts bok. Det er en veldig interessant og spennende bok, selv om den er kort, bare 4 kapitler og således en av de korteste i Det Gamle Testamentet. I denne boken finner vi flere paralleller til frelsen og Gudslivet som er viktige å kjenne til. La oss først se litt på historien til Rut. Hun var en moabittisk kvinne (1,4) og gift med Mahlon (4,10). Han var en efratitt – fra Betlehem i Juda og sønn til Elimelek og No’omi (1,2).

Når det gjelder moabittene så går deres historie tilbake til Genesis kapittel 19. Her finner vi beretningen om Lot og hans familie i forbindelse med Guds ødeleggelse av byene Sodoma og Gomorra. I vers 26 så står det at Lots hustru så sig tilbake og blev til en saltstøtte. En tragedie av dimensjoner, men sannheten er at mange kristne har gjort og gjør akkurat det samme og er blitt åndelige «saltstøtter». Saltstøtten er et bilde på åndelige død og frafall. Det er ikke for ingenting at Jesus sier følgende i Lukas 9,62: Ingen som legger sin hånd på plogen og ser sig tilbake, er skikket for Guds rike (se også vers 23). Et hellig og alvorlig budskap til eftertanke for hver sjel som vil leve Gudfryktig i Kristus Jesus!

La oss så gå tilbake til moabittene, efter at Lots kone var ute av bilde så kom hans eldste datter på den lure ideen om hvordan de skulle få efterkommere siden det ikke var nogen mann der i landet som kunne gå inn til dem efter denne verdens vis. De lot sin far få vin og drikke og lå hos ham hver sin natt, og slik blev begge Lots døtre fruktsommelige ved sin far. Den eldste datteren fikk en sønn og kalte ham Moab, og han var moabittenes stamfar og således stamfar til både Rut og hennes svigerinne Orpa som var gift med Mahlons bror, Kiljon. Moabittene er således ikke efterkommere av Abraham, men derimot av hans bror Haran (Genesis 11,27). De er ikke jøder, men likevel Semitter da de er efterkommere av Sem, Noahs sønn.

Nu skal vi se litt på det som sies i Ruts bok. Vi skal ikke her gå nærmere i detaljer, men det sies at Rut blev tidlig enke og gikk i følge med sin svigermor, No’omi. I vers 1,8 sa hun at begge sønnekonene, Rut og Orpa som da begge var enker, skulle gå hjem igjen, hver sin mors hus. Ifølge vers 14 så ville ikke Rut skilles fra sin svigermor.

Vi leser i vers 16-18: Men Rut sa: Søk ikke å overtale mig til å forlate dig og vende tilbake! For dit du går, vil jeg gå, og hvor du blir, vil jeg bli; ditt folk er mitt folk, og din Gud er min Gud; hvor du dør, vil jeg dø, og der vil jeg begraves. Herren la det gå mig ille både nu og siden om noget annet enn døden skal skille mig fra dig. Da No’omi så at hun var fast i sitt forsett om å gå med henne, holdt hun op med å tale til henne om det. Amen!

Vi har mye å lære av Rut, hun var fast bestemt på å følge svigermoren uansett! Det er flere interessante bilder her, Rut står som et forbilde på hvordan vi skal være som troende i forhold til Jesus og Hans ord. Kort sagt, stå fast og holde det høyt i hevd! Ruts svigerinne, Orpa, forsvant i vers 14 og siden hører vi ikke mer om henne. Hun står som bilde på frafall.

La oss så gå til kapittel 2, vers 8: Da sa Boas til Rut: Hør, min datter! Gå ikke bort og sank aks på nogen annen aker og gå heller ikke herfra, men hold dig til mine piker her! Takk og lov! Dette er også viktig, å holde seg til det rette, sanne og sunne ord og lære. Vi skal ikke ta oss fremmede lærdommer i hytt og pine, men holde oss på Bibelsk grunn!

Så til vers 22: No’omi sa til Rut, sin sønnekone: Det er godt, min datter, at du går ut med hans piker, for at du ikke skal komme til å lide noget ondt på en annen manns aker. Her møter vi atter det samme, viktigheten av å holde fast ved den rette lære. Andre manns akrer er livsfarlige, åndelig talt. Boas er et mektig bilde på Jesus, ser vi i kapittel 4, pris skje Gud! Han som løste oss ut av syndens og dødens makt, halleluja, og skal føre oss lyteløse fram for Sig Selv i herlighet, såfremt vi er like faste og bestemte i vårt forsett om å følge Ham og ikke bøyer av, slik Orpa gjorde. Det er kun de som holder fast som når fram, ingen andre. Å søke Kilden med det levende vann, det er en kilde som er utømmelig og ikke minst tilgjengelig for alle som vil.

Åpenbaringsboken 22,17: Og Ånden og bruden sier: Kom! Og den som hører det, si: Kom! Og den som tørster, han komme, og den som vil, han ta livsens vann uforskyldt! Med ønske om Guds velsignelse over liv og tjeneste i Jesu Navn, amen!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Sidsel | Svar 13.12.2017 00.41

Dere er heldige som har fått Ruths bok åpenbart. Jeg har lenge undret meg over at så mange blir så velsignet av fortellingen der. Venter på åpenbaringen!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.07 | 09:36

Jeg er så enig i det du skriver her. Jeg savner en ren og ekte forkynnelse der Jesu' navn blir opphøyd. Samt en forkynnelse som knytter GT og NT sammen.

...
18.06 | 06:41

Amen! Vi må regne med trengsel i tiden før Jesus kommer. Om det betyr at vi er i kun trengsels delen eller også Guds vredes delen får tiden vise.

...
17.06 | 18:58

Mat 24:29  Men straks efter de dagers trengsel skal solen bli formørket, og månen ikke gi sitt skinn, og stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelens krefter skal rokkes. 
Mat 24:30  Og da skal Menneskesønnens tegn vise sig på himmelen, og da skal

...
07.03 | 17:26

Hei Gjermund Kvamme Denne siden så jeg akkurat nå. Vil gjerne følge dette, for det virker som god og sunn forkynnelse.
Mvh Johnny Fredheim

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE